Balkonevangelie

Jan Schep Blog

De laatste jaren zijn er veel boeken geschreven over balkons. Het balkonieren is al net zo ontwikkeld als tuinieren. Je krijgt tips en trucs. Maar in de tuinkunst is deze binnen- en buitenruimte zo divers. Ik vraag me dan ook af; wat kan ik er nog aan toevoegen?

Met deze blog hoop ik alleen wat tips te geven vanuit mijn ervaring met het inrichten van een balkon. Ik heb helaas alleen een brede vensterbank. En ben natuurlijk jaloers op een balkon.

Tip 1: Bezinnen

Ga niet gelijk naar een tuincentrum om planten te kopen. Maar ga de lucht en wind opnemen. Wat is mijn uitzicht? Je bent geen Salomo. Die kon lekker op zijn dak tuinieren. Balkon is een ruimte die een verbinding kan aangaan met je venstertuin. Je uitzicht is beperkt.

Tip 2: Ontwerp

Maak een ontwerp of een droombeeld. Teken deze ruimte in schaal 1: 50. Of 1:25, bij een balkonnetje. Maak drie schetsen. En maar schuiven met deze kleine buitenruimte. Wil je gewoon neerploffen na gedane gedoe of ben je een echte “groendoener”.

Tip 3: Groots denken

Een kleine ruimte moet je altijd groots aanpakken. Beter grote bakken. In plaats van een ruimte waar je niet eens kan bewegen of rusten.

Tip 4: Bewatering en afvoer

Planten hebben dat zeker nodig op een balkon. Buitenkraan of een druppelirrigatie. Denk ook aan compost en opbergruimten.

Tip 5: Grondsamenstelling van plantenbakken

Je bespaart zoveel ellende als je eerst in bakken of potten goede plantgrond gaat aanbrengen. Ik heb goede ervaring met een combi van kleikorrels met Bentoniet en bio-voedzame grond. En kieseriet voor de bladgroenontwikkeling.

Tip 6: Is geen tip

De truc van balkonieren is niet jaloers zijn op daktuinen.