De ideale straatboom

Jan Schep Blog

Bomen in de straat. Iedere stad heeft zo haar favorieten. Je kan er tegenaan leunen of je fiets stallen. Hij is soms de ontvanger van vuilniszakken of een huisraad vol troep. Hij is sterk aanwezig of het is een lastig groene massa. Ik hoor ook ieder voorjaar weer mensen klagen over die ellendige vliesjes van de iep. Maar deze zaden zijn weer een festival in China. In New York draperen ze deze op posters van hun president. Nu ook in Nederland is de Springsnow show al jaren actief. Ze omarmen deze iepen.

 

“De boom die wij wensen, is een boom die min of meer een altijd bloeiende gedachten gaat geven”.

Hij moet ook niet mijn uitzicht van driehoog ontnemen. Maar een fluitende merel tussen de takken is wel weer pret. En dan die halsbandparkieten met hun gekleurde veren. Maar die fluiten niet zo mooi. En die ene duif die altijd op mijn fiets zijn kak achterlaat. We vragen veel van onze straatbomen. Dat is dan ook dat je een straatboom krijgt met eelt op zijn bladeren. Moet je bomen nou zien als man of vrouw? Bij kruidachtige ga je toch meer naar de zij. Struiken is een samenstelling van deze twee.

Wat de juiste boom is voor een straat is zo afhankelijk van de bebouwing en de ligging van de straat en stoep. Je ziet ze vaak in een patroon van twee bomen tegen over elkaar. Het gegeven dat bomen precies tegen over elkaar staan, kan van een smalle straat een donkere gang maken. Zet ze kruislings of desnoods even geen bomen. Bomen in een straat kunnen ook wijken voor gevelgroen. Een lelijke bebouwing vol zetten met groen.

Straten van eenzelfde woonstijl zijn zeldzaam. En toch zie je maar één soort boom in een straat. Een straat mag ook een jaar lang bloeien. Open het met winterbloeiende sierkersen. De magnolia voor de lente. Geef haar dan een kornoelje voor de hete zomer. In de herfst amberverkleuring.

En wat is er mis met vruchtbomen in een straat? In Valencia groeien sinasappelbomen in de straten. Dit kan ook in Nederland. Maar we moeten wel het lef hebben. Ik ben gevraagd om de oostelijke eilanden van Amsterdam om te toveren naar een eetbare wijk van appels en peren tot aan kersen en nogal meer. Binnenkort beginnen we met een plantsoentje om te zetten naar een plukbos. Vruchtbomen geven een verbinding en zeker een burenpraatje. Hiermee worden straatbomen je vrienden.